Innsikt/blogg

Alle kategorier ()
Kontrakt ()
Kontrakt og anskaffelser ()
Logistikk ()
Prosjektledelse ()
Risikostyring ()

Konsulenttjenester – en uvurderlig ressurs i en dynamisk hverdag

I hete debatter rundt nye innleieregler har mye av fokuset vært på reguleringer og restriksjoner knyttet til bemanningsforetak. Som et veletablert konsulenthus som opererer i samsvar med det nye regelverket, kan det synes som om noe helt essensielt med bruken av konsulenter har blitt noe oversett. I denne bloggen ønsker vi å dele noen av våre tanker om hvorfor det kan være smart å bruke konsulenter og hva som gjør konsulenttjenester til en uvurderlig ressurs i en dynamisk hverdag.

4. juni 2024

Risiko og usikkerhet i anskaffelser

Noe forenklet kan man si at risiko kan håndteres gjennom tiltak, mens usikkerhet må håndteres gjennom strategier for å redusere usikkerhetsområdet eller øke forståelsen. Å synliggjøre usikkerhet i en anskaffelse og i en kontrakt er viktig fordi det påvirker hvordan man vurderer og håndterer ulike utfordringer, fordeler ansvar og tar beslutninger. Mens risiko med liten eller ingen usikkerhet kan håndteres gjennom konkrete tiltak og gir grunnlag for kontroll og styring, krever risiko med stor usikkerhet mer fleksible tilnærminger og strategier for å redusere kompleksiteten og øke forståelsen for å kunne kontrolleres og styres.

31. mai 2024

Reiseblogg fra Skottland og Irland

Som en travel konsulent setter jeg pris på å kunne rømme fra hverdagens hektiske liv og tilbringe en uke på ferie. Denne gangen ble det en ukes tur til Skottland og Irland sammen med min samboer. I dette innlegget vil jeg dele noen av høydepunktene, og muligens tips til aktiviteter og steder å besøke for de som tenker å ta turen til Skottland og/eller Irland i framtiden.

8. mai 2024

Anskaffelser og kunstig intelligens (KI)

Som rådgivere innen store private og offentlige anskaffelser, ser vi at kompleksiteten er økende og at konsekvensene ved feil kan være kostbare. I denne artikkelen ser vi overordnet på hvordan kunstig intelligens (KI) kan bidra til betydelige forbedringer i effektivitet og nøyaktighet innen anskaffelser og kontrakt. KI baserer seg på algoritmer og maskinlæring for å utføre oppgaver som tradisjonelt krever menneskelig intelligens, som dataanalyse, problemløsning og språktolkning.

30. april 2024

«Gode Vibber» i fotballpodcasten til Egil fra Dynabyte Risk

Egil Heinert i Dynabyte Risk Management har startet opp podcasten «Gode Vibber» sammen med sin venn, Anders Mathiesen. Gode Vibber er en podcast som handler om fotball. Der de fleste fotballpodcaster i hovedsak handler om spillet som skjer på banen, er gutta mer interessert i å prate om spillet som skjer rundt banen. Vi tok en prat med Egil for å høre hvordan oppstarten har vært.

30. mars 2024

Plan og logistikk i samhandling

I Trondheim er Statsbygg byggherre på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet, for det nasjonale kunnskapssenteret for Norsk havteknologisenter. Dette senteret skal være et verdensledende utdannings- og forskningsmiljø og skal ha et tett samarbeid med næringslivet. Oppstart av forprosjekt begynte i 2020 og har planlagt prosjektavslutning i 2028. Formålet og kjernen i senteret er fagmiljøet ved institutt for marin teknikk ved NTNU og SINTEF Ocean.

27. mars 2024

Digitalisering av byggelogistikk

I dagens bygg- og anleggsnæring utforskes det en rekke digitale initiativer. Implementeringen av digitale metoder i byggelogistikk forventes ikke bare å styrke næringen som helhet, men også å forbedre prosjekter ved å redusere avvik, øke lønnsomheten og bidra til et mer positivt klimaavtrykk. Imidlertid står vi overfor varierende kompetansenivåer og innsats i ulike bedrifter, noe som potensielt kan bremse eller begrense fremgangen innen digitalisering.

28. februar 2024

Hva er oppskriften på å unngå konflikt i en kontrakt?

Kontrakter er en viktig del av enhver forretningsavtale, og det er avgjørende å sikre at de er klare og tydelige for alle parter. Dessverre kan konflikter oppstå når det er uklarheter eller misforståelser i kontrakten. Disse konfliktene kan føre til forsinkelser, økte kostnader og til og med rettssaker. I denne artikkelen vil vi beskrive noen trinn og strategier som kan bidra til å minimere risikoen for konflikter.

30. januar 2024

Konsulent i Dynabyte satser friskt på OL 2026 og VM 2027!

Etter tre år som konsulent i Dynabyte kan alpintentusiasten avsløre at fleksibilitet i konsulent rollen, gjør at han kan gjøre flere ting han brenner for samtidig. Gunnar Murstad Jr. jobber til daglig i Dynabyte, samtidig jobber han med å synliggjøre para alpint og minske gapet mellom funksjonsfrisk og handikap. Mustad Jr. sin interesse for para alpint startet da han gikk på skigymnas, hvor det skulle vise seg at en av trenerne var landslagssjef for para alpinlandslaget. – Alpinsporten har stått mitt hjerte nært hele livet og da jeg startet i Dynabyte hadde jeg akkurat etablert et tilrettelagt tilbud for handikappede i en lokal bakke på Nesodden. Under årene på skigymnas med en trener som var landslagssjef for para alpinlandslaget, ble det mange samtaler om hvordan å synliggjøre para alpint og minske gap mellom funksjonsfrisk vs handikap. Prinsippene for å stå på ski er de samme, bare tilrettelagt etter handikap.

23. januar 2024

Hva er greia med klima- og miljø i offentlige anskaffelser?

Vi nærmer oss nytt år, nye muligheter og nye bestemmelser når det gjelder klima og miljø innenfor offentlige anskaffelser. Vi opplever noe avmålt mottakelse, litt usikkerhet og enkelte signaler om at de nye bestemmelsene fremstår som noe umodne og diffuse. I denne artikkelen vil vi se litt nærmere på de nye bestemmelsene, hvordan man kan navigere seg frem, øke måloppnåelsen og sikre gode miljøgevinster.

22. desember 2023

Dynabyte Projects rekrutterer!

Dynabyte Projects har stor pågang av oppdrag, og søker deg som har minimum 4 års relevant erfaring innen prosjektstyring av komplekse prosjekter, og vil jobbe innen prosjektledelse med prosjektstyring og prosjektadministrative oppgaver innenfor samferdsels- og anleggsmarkedet, både i privat og offentlig sektor. I våre oppdrag vil du få anledning til å jobbe tett på, og integrert i ledelsen av oppdragene, men også sentralt i relasjon til våre oppdragsgivere.

30. november 2023

Anbud365 er nettavisen for alt om offentlige anskaffelser

Tore Magler Wiggen fra Dynabyte Consulting, er nå en av fjorten faste kommentatorer i Anbud365. Anbud 365 setter daglig søkelyset på hva som skjer i markedet, og tilbyr både viktig og nyttig informasjon for oss som jobber med kontrakter og anskaffelser. Bidragsyter i Anbud364 Dynabyte er en aktiv bidragsyter på Anbud 365, og leverer stadig aktuelle innlegg og artikler innenfor våre tjenesteområder.

6. november 2023

Hva er greia med bare å gjøre det?

Vi snakker om det mange kontraktsrådgivere ofte bare tenker og ønsker, men ikke helt får til. Det å øke måloppnåelsen og unngå at noe uønsket inntreffer. Det å gjøre gode prioriteringer og ta riktige beslutninger, oppleve mestring og ha kontroll. Vi snakker om risikobasert kontraktstyring, og akkurat nå, om det å bare komme i gang.

31. august 2023

Dette er Dynabyte: Samfunnsnyttige prosjekter

Dette er Dynabyte! – Er en artikkelserie som omhandler konsulentene våre som vi anser som våre aller viktigste bidragsytere. Senior prosjekteringsleder, Linda Naustrøm, jobber med Fornebubanen og forteller denne uken litt om hennes hverdag. – Jeg hørte om Dynabyte gjennom en tidligere kollega og venn. Det som trigget meg, i tillegg til fag og spennende oppgaver, var samhold og mindset. Det er mange dyktige mennesker, som det både er lett å bli kjent med og fordelaktig å kunne dra nytte av.

15. august 2023

Møt seniorkonsulent Ida Regine Myklebust!

Ida Regine Myklebust er seniorkonsulent og har vært ansatt i Dynabyte Consulting siden 2021. Hun er utdannet jurist og har over fem års erfaring med anskaffelser og kontrakt, fra advokatvirksomhet og offentlig sektor så vel som konsulentbransjen.

25. juni 2023

Dynabyte – en lagspiller under hele kontraktens levetid

Vi bistår våre kunder i alle faser av anskaffelsen og under hele kontraktens levetid. Bredden i den faglige bakgrunnen til rådgiverne våre, er det som gjør oss i stand til å vurdere anskaffelser fra flere innfallsvinkler.

30. mai 2023

Dynabyte Risk Management – klare for vekst

Dynabyte Risk Management ble etablert av Matilda Hjelmen og Egil Heinert i samarbeid med Dynabyte Consulting. Målet til Dynabyte Risk Management er å være et selskap som dekker fagområde risiko bredt, enten det er teknisk sikkerhet, SHA, cybersikkerhet eller prosjektrisiko.

28. april 2023

Hva er greia med disse beslutningstakerne?

De er ofte litt vanskelig å få øye på, de dukker opp før du vet ordet av det og til tider kan de oppleves som svært brysomme. Nei, vi snakker ikke om trafikketatens parkeringsvakter - vi snakker om beslutningstakere, og spesielt de som mestrer og lykkes med noe mer enn de hverdagslige trivialiteter. De såkalte vanskelige valgene. I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips, så du slipper å se på beslutninger som et problem, men heller som et verktøy.

25. april 2023

Dynabyte Projects AS rekrutterer!

Dynabyte Projects har stor pågang av oppdrag, og søker deg som har minimum 4 års relevant erfaring innen prosjektstyring av komplekse prosjekter, og vil jobbe innen prosjektledelse med prosjektstyring og prosjektadministrative oppgaver innenfor samferdsels- og anleggsmarkedet, både i privat og offentlig sektor.

31. mars 2023

Sammen med Dynabyte har jeg vært med på å bygge Norge!

Denne uken lanserer vi vår rykende ferske artikkelserie, Dette er Dynabyte! Serien handler om våre konsulenter, som er de aller viktigste bidragsyterne våre. Dynabyte teller snart 40 konsulenter, og har et solid nettverk av tilknyttede fagpersoner som gjør at vi er i stand til å levere både ledende fageksperter og sammensatte team.

22. mars 2023

Har du lyst til å bli en del av vårt kompetansemiljø i Bergen?

Har du lyst til å bli en del av Dynabyte og være med på å bygge et nytt og spennende kompetansemiljø i Bergen? Vi har fokus på fag og miljø, og våre konsulenter er spesialister med høy kompetanse, relevant erfaring og god gjennomføringsevne. Dynabyte sin satsning på Vestlandet ledes av Arne Sekkingstad, som har bred erfaring innen industri, offshore og akvakultur.

28. februar 2023

Dynabyte inntar Vestlandet!

Dynabyte satser videre og etablerer oss nå formelt på Vestlandet med base i Bergen. Vi har allerede pågående prosjekter innen akvakultur og fornybar industri i regionen, og har flere jern i ilden. Arne Sekkingstad vil lede satsningen fra Bergen, og vi ønsker han hjertelig velkommen hos oss! Arne har lang erfaring fra industri, offshore og akvakultur.

20. februar 2023

Hva er greia med disse kontraktene?

De tar lang tid å utforme, de er kompliserte å lese, og når du virkelig har kjørt hodet i veggen og trenger litt støtte, så er de i verste fall helt ubrukelige. Vi snakker om de kontraktene, som ufortjent bare blir omtalt som «svake» eller «dårlige». I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips, så du slipper å se på kontrakten som et problem, men heller som et verktøy som kan hjelpe deg bort fra misforståelser og frem til målet.

6. november 2022

Hvordan unngå konflikter bare ved å bli litt bedre på å kommunisere

Mange oppdragsgivere opplever det som utfordrende både å finne den riktige leverandøren og følge opp selve leveransen. Ofte ser vi at både oppdragsgiver og oppdragstaker mislykkes i å nå sine mål. I denne artikkelen vil vi vise hvordan du med enkle grep kan inngå en avtale, sikre en god prosess og unngå både tidkrevende og kostbare konflikter, – bare ved å bli litt bedre på kommunikasjon.

31. august 2022

Hvordan lykkes med den beste leverandøren?

For mange oppdragsgivere er det vanskelig både å finne den beste leverandøren og unngå at man kommer i konflikt med den leverandøren man har valgt å inngå avtale med. Ikke sjelden ser vi at det dukker opp misforståelser og at partene skylder på hverandre. Det er mulig å styre unna disse situasjonene, - det krever imidlertid litt søkelys på prosess og litt oppmerksomhet på kommunikasjon.

25. mai 2022

Hvordan spille på lag med vanskelige regler?

Når flere murrer og peker på komplisert og vanskelig regelverk, anfører at bekymring for å gjøre feil forhindrer effektive og gode anskaffelser, og at omfattende og krevende prosesser gjør at færre ønsker å delta i offentlige anskaffelser, - ja da er det grunn til å reagere.

28. mars 2022

Hvordan lage en avtale så god at du får det du betaler for!

Gjennom en artikkelserie viser Dynabyte hvordan kontraktsledelse ved hjelp av risikostyring kan sikre muligheter, unngå det uønskede og øke måloppnåelsen. I denne artikkelen vil vi vise hvordan du med enkle grep kan unngå misforståelser, inngå gode avtaler og sikre at du får det du betaler for

9. januar 2022

Fagartikkel: Kontraktstyring og kriser

Gjennom en artikkelserie viser Dynabyte hvordan man ved hjelp av risikostyring kan styre kontrakter, sikre muligheter, unngå det uønskede og øke måloppnåelsen. I denne artikkelen vil vi vise hvordan du som kontraktsrådgiver med enkle grep kan forberede deg på den situasjonen du ikke har lyst til å møte, - krisen.

30. oktober 2021

Fagartikkel: Ansvarsbegrensning og risikostyring

Dynabyte Consulting vil i en serie fremover presentere ulike artikler knyttet til risiko og risikostyring. Den andre artikkelen i denne serien er om ansvarsbegrensning og risikostyring.

10. august 2021

Fagartikkel kontrakt og risikostyring

Dynabyte Consulting vil i en serie fremover presentere ulike artikler knyttet til risiko og risikostyring. Basert på egen erfaring vil vi vise ulike muligheter styring av risiko kan gi og noen hendelser man kan unngå, dersom man bruker litt sunn fornuft og litt etterpåklokskap på forhånd. Den første artikkelen i denne serien er om kontrakt og risikostyring.

28. juni 2021

Utfordringer hos leverandører til store offentlige utbyggere

Flere små og mellomstore medlemmer i norsk leverandørindustri melder nå om et taktskifte hos de største oppdragsgiverne. En dreining mot bruk av NTK kontrakter – eller en «tilpasset» NTK. Sett i sammenheng med et (om mulig) enda høyere kostnadsfokus, truer det nødvendige marginer, og i ytterste konsekvens, norske arbeidsplasser.

9. november 2018