Lykken med habilitet

Tekst:
Dynabyte Consulting AS

Dato:
30. september 2024
Kategori:
Aktuelt | Blogg | Dynabyte | Kontrakt og anskaffelser

Stikkord: Dynabyte,  Habilitet, Kontrakt

 Foto:

Insta Photos | iStock

 

 

Foto - suney munintrangkul - iStock

Lykken med habilitet

De fleste av oss er opptatt av likebehandling, av åpenhet, ikke minst rettferd og fair play i konkurranser. Som kontraktsrådgiver kan man derfor undre seg hvorfor spørsmål om habilitet skal være så utfordrende. Habilitet er et sentralt element i offentlige anskaffelser. Det handler om å sikre at beslutninger tas på en objektiv og upartisk måte, uten påvirkning fra personlige interesser. For å opprettholde nødvendig tillit i en anskaffelsesprosess og sikre rettferdig konkurranse er kunnskap om habilitet avgjørende for å lykkes med en anskaffelse.

Hvorfor er det viktig å ha et forhold til habilitet i offentlige anskaffelser?

Offentlige anskaffelser må gjennomføres på en måte som sikrer allmennhetens tillit. Habilitetsregler bidrar til å opprettholde denne tilliten ved å sikre at beslutninger tas på et objektivt grunnlag.

Habilitetsreglene sikrer at alle leverandører behandles likt, noe som er essensielt for å oppnå rettferdig konkurranse. Dette er nedfelt i lov om offentlige anskaffelser, som legger vekt på prinsippene om likebehandling og forutberegnelighet1.

Når beslutningstakere er habile, reduseres risikoen for at personlige interesser påvirker utfallet. Dette bidrar til at beslutningene som tas, er til det beste for det offentlige og samfunnet som helhet.

Habilitet og alminnelige anskaffelsesprinsipper

Prinsippet om likebehandling krever at alle leverandører skal behandles likt og gis samme muligheter. Habilitet er essensielt for å sikre at ingen leverandører får en urettferdig fordel på grunn av personlige relasjoner eller interesser hos beslutningstakere1.

Prinsippet om gjennomsiktighet innebærer at prosessen skal være åpen og etterprøvbar. Dette betyr at alle beslutninger og vurderinger må dokumenteres og kunne kontrolleres i ettertid. Habilitetsvurderinger må derfor være grundige og godt dokumenterte for å sikre at prosessen er transparent.

Prinsippet om forholdsmessighet innebærer at kravene som stilles i anskaffelsesprosessen, skal være relevante og stå i forhold til anskaffelsens art og omfang. Dette prinsippet sikrer at habilitetsvurderinger ikke blir unødvendig byrdefulle, men samtidig tilstrekkelige for å opprettholde integriteten i prosessen3.

Prinsippet om konkurranse sikrer at det er reell konkurranse mellom leverandørene. Habilitet er avgjørende for å unngå at konkurransen blir skjevfordelt på grunn av personlige interesser eller relasjoner4.

Prinsippet om etterprøvbarhet innebærer at alle beslutninger skal kunne kontrolleres og vurderes i ettertid. Dette krever at habilitetsvurderinger er grundige og godt dokumenterte, slik at det er mulig å etterprøve om beslutningene er tatt på et objektivt grunnlag.

 

Habilitet og praksis

Et illustrerende eksempel er KOFA-sak 2018/76, hvor en innleid prosjektleder ble funnet inhabil fordi han var tidligere kollega og forlover til daglig leder hos leverandøren som ble tildelt kontrakten3. Dette viser hvordan personlige relasjoner kan påvirke habiliteten og dermed integriteten i anskaffelsesprosessen.

I en annen sak, behandlet av KOFA, ble det avdekket at en inhabil person hadde deltatt i forberedelsen av en sak. Dette førte til at vedtaket ble kjent ugyldig på grunn av saksbehandlingsfeil4. Slike eksempler understreker viktigheten av å ha klare retningslinjer og rutiner for å vurdere habilitet.

Habilitet og kontroll

Offentlige organer bør ha klare rutiner og retningslinjer for å vurdere habilitet. Dette inkluderer regelmessige habilitetsvurderinger og dokumentasjon av disse. Ansatte og beslutningstakere bør få opplæring i habilitetsreglene og viktigheten av å følge dem. Dette bidrar til økt bevissthet og forståelse for hvorfor habilitet er viktig. I tilfeller hvor det er tvil om habilitet, kan det være nyttig å få en uavhengig vurdering. Dette kan bidra til å sikre at beslutningene tas på et objektivt grunnlag.

Oppsummering og konklusjon

Habilitet er en grunnleggende forutsetning for å sikre tillit, rettferdighet og kvalitet i offentlige anskaffelser. Ved å forstå hensikten med habilitesreglene, ha kunnskap om de alminnelige anskaffelsesrettslige prinsippene, ha klare retningslinjer, rutiner og opplæring, kan offentlige organer sikre at habilitetsreglene følges, opprettholde integriteten i sine prosesser, øke sin måloppnåelse og kanskje bli litt lykkeligere med sine anskaffelser.